• Homepage
  • Toppioniers
  • In de kijker
    • De pioniers van morgen
    • Hoe is het nog met
  • Onmisbare schakels
  • Stories
    • Achtergrondverhalen
  • Opinies
  • Over ons
    • Contact
  • Atletiek
  • Gevechtsport
  • Motorsport
  • Racketsporten
  • Voetbal
  • Wielrennen
  • Wintersport
  • Zaalsport
  • Zwemmen
Trending

Turnster Nina Derwael springt van de ene historische prestatie naar de andere

2 juni 2022

Voormalig bobsleester Frédérique Neys maakt als kinesitherapeute het verschil voor de topatleten van nu: “Vanuit mijn blessures zijn mijn talenten van vandaag ontstaan”

1 juni 2022

De entourage van volleybalcoach van het jaar Fien Callens: “Ze wil VC Oudegem echt naar de top sturen”

29 mei 2022
Instagram
Pionnières.be
  • Homepage
  • Toppioniers
  • In de kijker
    • De pioniers van morgen
    • Hoe is het nog met
  • Onmisbare schakels
  • Stories
    • Achtergrondverhalen
  • Opinies
  • Over ons
    • Contact
Pionnières.be
Home»Stories»Achtergrondverhalen»Waarom de kast in de sportwereld nog vaker op slot blijft
Achtergrondverhalen

Waarom de kast in de sportwereld nog vaker op slot blijft

17 mei 202293 Views8 Mins Read
Deel
Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Reddit Email

Sport Vlaanderen heeft vandaag, op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, een nieuwe campagne gelanceerd voor gelijkheid binnen de sport. Zo’n campagne is broodnodig, want in een sportomgeving blijft het moeilijk om uit de kast te komen. Bekende sporters die zich openlijk outen kan je op twee handen tellen. Out For The Win, een organisatie die mee haar schouders zet onder de nieuwe campagne, probeert door middel van storytelling de zichtbaarheid te verhogen.  

Een jaar geleden stelden Wel Jong en Out For The Win een Open Brief op gericht aan Vlaams minister voor Sport Ben Weyts met de vraag: “Minister Weyts, wanneer kan iedereen zichzelf zijn bij het beleven van sport?”. De brief werd ondertekend door tal van topsporters. Een jaar later slaan Sport Vlaanderen, Wel Jong en Out For The Win de handen in elkaar. 17 mei is de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie, ze konden geen beter moment uitkiezen om de campagne te lanceren. De campagne met de slagzin “Mijn hart klopt voor de sport” wil aantonen dat iedereen ongeacht geaardheid, gender of geslacht overal zichzelf kan zijn, dus ook in de sport.

Arlena Darragas van Out For The Win, een organisatie die LGBTQ+-personen in de sport wil normaliseren, werkte met haar organisatie mee aan de campagne “Er wordt al meer over gesproken, sporters doen spontaan hun verhaal. Daar speelt sociale media een rol in, want zo is er meer informatie ter beschikking voor jongeren. Maar dat neemt niet weg dat de problematieken voor anderen nog dezelfde zijn”, vertelt oprichtster Arlena Darragas.

Waarvoor staat Out For The Win?

Out For The Win werd in 2016 opgericht door Arlena Darragas en Sharon Buffel. In Vlaanderen ontbraken rolmodellen en er was nog geen enkele organisatie bezig met LGBTQ+ in de sport. Daar wilden zij verandering in brengen. Ze delen verhalen en getuigenissen van sporters om de zichtbaarheid van LGBTQ+-gemeenschap te verhogen in de sportwereld. Daarnaast is het hun missie om sport veilig en toegankelijk te maken voor jongeren ongeacht hun gender, geaardheid, genderbeleveing of geslacht. Ze willen een sportsector die veilig genoeg is en waarbij iedereen zich oké voelt en de sport kan doen dat die graag wil.

Uit de kast

81% van de homo’s en 74% van de lesbiennes jonger dan 22 jaar gaven aan dat ze in hun sportclub niet uit de kast kunnen komen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Out on the Fields uitgevoerd in alle EU-landen, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Voor holebi, transgender, intersekse en queer personen in de sport zijn er verschillende drempels die hen tegenhouden om die belangrijke stap te zetten. “Je hebt de speficieke drempels voor trans, non-binaire en intersekse sporters die neerkomen op de binariteit in de sport. Dat stelsel is niet klaar voor de variatie aan mensen die er gewoon is.”

“Je hoort en ziet nog steeds veel genderstereotyperingen, gendernormen en heteronormativiteit. Ervan uitgaan dat mannen altijd sterker zijn, dat mannen spieren moeten hebben en als je dat niet hebt, je vrouwelijker bent.” De stereotypen zijn de wereld spijtig genoeg nog niet uit. “In de sportwereld wordt dikwijls de koppeling gemaakt tussen gender en seksualiteit. Zoals de stereotypen rondom een voetballende vrouw of rondom heel gespierde vrouwen, denk maar aan gevechtsporten. Dat wordt gelinkt aan iets mannelijk en dan word je meteen nodeloos aanzien als een lesbienne”, voegt Arlena toe.

“Ze hebben schrik dat ze voor de rest van hun carrière een sticker op zich gekleefd zullen hebben”

Arlena Darragas

Rolmodellen

In Vlaanderen zijn de bekendste rolmodellen voormalig basketbalster Ann Wauters, basketster Kim Mestdagh, tennisster Alison Van Uytvanck en skeletoni Kim Meylemans. Opvallend: hier zijn weinig bekende mannelijke rolmodellen. “Dat is te wijten aan de gendernormen. Mannen in de sport horen mannelijk te zijn en die kunnen zogezegd niet homo zijn. Compleet onwaar want seksualiteit en gender staan los van elkaar. Dat element maakt het voor hen soms moeilijk om uit de kast te komen.”  

Maandag kwam nog een 17-jarige Engelse voetballer, Jake Daniels, uit de kast. Hij speelt voor de Engelse tweedeklasser Blackpool en is de enige actieve professionele voetballer in Europa die openlijk homoseksueel is. In België outte Pepijn Lenoor, de materiaalman van eersteklasser Cercle Brugge zich in maart als homo voor de spelersgroep. Dat zou vandaag de dag geen nieuws meer mogen zijn.

“We hebben evenzeer weet van vrouwelijke top- en amateursporters die het vandaag niet zien zitten om openlijk hun verhaal te doen. Ze hebben schrik dat ze voor de rest van hun carrière een sticker op zich gekleefd zullen hebben”, verklaart Arlena.

Boegbeelden zijn heel belangrijk, daar is de oprichtster van Out For The Win het mee eens. “Zij hebben een groot platform. Met elke boodschap of campagne die ze delen, bereiken ze steeds nieuwe mensen. Hun persoonlijke verhalen werken ook. Er is altijd minstens één niemand die ze ermee raken en de nodige support kunnen geven.”

“Je moet het op jouw eigen tempo doen en wanneer jij denkt dat het juiste moment is aangebroken”

Arlena Darragas

Risico ligt lager

Toch wachten sporters tot na hun carrière voor ze zich openlijk outen. “Omdat het risico dan lager ligt. Als je ambitieus bent en internationaal wil gaan, wacht je daar soms mee. In België kan je out and proud zijn, maar je kan naar een basketbalploeg in een land transferen waar ze niet zo positief gezind zijn. Het kan dat je het contract niet gaat binnenhalen omdat die club bijvoorbeeld sponsors heeft die dat niet accepteren.”

“Iedereen wil het hoogst haalbare en als ze denken dat het een drempel vormt dan wachten ze met hun coming out”, aldus Arlena. “Dat is jammer want dat is een periode dat topsporters een groot platform hebben en een rol kunnen spelen, maar je moet het op jouw eigen tempo doen en wanneer jij denkt dat het juiste moment is aangebroken.”

Heel veel sportclubs denken hier ook geen problemen mee te hebben. “We krijgen vaak de reactie van clubs dat er bij hen niets aan de hand is omdat ze geen holebi’s of trans personen hebben in de club. Dat is net het probleem. Ze zien ze niet, maar ze zijn er ongetwijfeld. Bewustzijn creëren is belangrijk.”

“Het gaat erom dat iedereen de sport kan doen dat die graag wil doen”

Arlena Darragas

Positieve evolutie

De Olympische Spelen in Tokio van vorige zomer telde een recordaantal atleten die openlijk uitkomen voor hun geaardheid. 186 LGBTQ+-sporters namen deel. Dat is drie keer zoveel dan de Spelen in het Braziliaanse Rio. Tijdens de Winterspelen in Peking waren er 36. Dat is meer dan het dubbel dan in 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeonchang. “Dat is een mooie drijfveer. Het is een mooi voorbeeld om te tonen aan jongeren die een angst hebben. Zelfs als je LGBTQ+ bent, kan je de top halen.”

Out For The Win wil graag dat niemand meer moet stoppen met sport of angst hebben om te beginnen sporten omwille van hoe ze eruitzien, hoe ze zich voelen, welke kleren ze dragen of welke seksualiteit ze hebben. “Het gaat erom dat iedereen de sport kan doen die ze graag willen doen.”

Aan sportclubs wil Arlena nog graag de volgende boodschap meegeven om zo een betere en veiligere omgeving te kunnen creëren voor LGBTQ+ sporters: “Reageer altijd! Zeker als je een voorbeeldfunctie hebt. Als de club weet heeft van een trans jongere, dan moeten ze eerst luisteren naar de persoon in kwestie voor ze in actie schieten om dingen te veranderen. Luister en stel vragen want dat is het belangrijkste. Als je aanpassingen wil doorvoeren, betrek mensen van de community en organisaties. Praat niet over ons, maar met ons.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Out For The Win (@outforthewin)

Foto: © Sport Vlaanderen

Slide 1

Mei 17, 2022 door Amber De Pau

DUBBELINTERVIEW: Triatlete Charlotte Deldaele en boksster Oshin Derieuw delen hun coming-out verhaal
Image is not available

Voor LGBTQ+ atleten is het moeilijk om uit de kast te komen binnen hun sportclub. De boegbeelden zijn beperkt, maar er zijn er toch. Triatlete Charlotte Deldaele en boksster Oshin Derieuw zijn twee trotste vaandeldraagster die zich inzetten voor de community, want daar hebben holebi’s nood aan.

Lees meer

Binariteit: De veronderstelling dat de samenleving is opgebouwd uit tegengestelde paren. De klassieke opsplitsing man-vrouw. Bron: Cavaria

Genderstereotypering: De stereotiepe beelden die er zijn over mannen en vrouwen. “Boys don’t cry” en meisjes houden van roze. Bron: Rosa

Gendernormen: De sociale afspraken en verwachtingen die een samenleving verbindt aan een geslacht of genderidentiteit. In het Westen gaan ze uit van een tweedeling tussen mannen en vrouwen, en zeggen dat die twee groepen zich op twee verschillende en duidelijk omlijnde manieren moeten gedragen. Zo wordt in België van mannen verwacht dat ze geen rokjes dragen en wordt er van vrouwen niet verwacht dat ze een auto kunnen repareren. Bron: Cavaria

Heteronormativiteit: Houdt in dat heteroseksualiteit het ideaal vormt voor de maatschappij en dat de maatschappij naar dit ideaal gemodelleerd wordt. Als gevolg hiervan gelden bijvoorbeeld niet-heteronormatieve gedragingen als ‘afwijkend’ van dit ideaal. Bron: De Ambrassade

Share. Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Reddit Email
Amber De Pau

Gerelateerde berichten

Toppioniers

Turnster Nina Derwael springt van de ene historische prestatie naar de andere

2 juni 2022
Onmisbare schakels

Voormalig bobsleester Frédérique Neys maakt als kinesitherapeute het verschil voor de topatleten van nu: “Vanuit mijn blessures zijn mijn talenten van vandaag ontstaan”

1 juni 2022
Onmisbare schakels

De entourage van volleybalcoach van het jaar Fien Callens: “Ze wil VC Oudegem echt naar de top sturen”

29 mei 2022
Toppioniers

Boksster Delfine Persoon sloeg zich een weg naar de top

29 mei 2022
De pioniers van morgen

Op jacht naar goud: deze 12 Belgische atletes maken van Parijs 2024 hun eerste grote doel

28 mei 2022
Achtergrondverhalen

Menstruatie in de topsport: effecten van het ultieme taboe onder de loep genomen

28 mei 2022
Lees ook
De pioniers van morgen

Pioniers van morgen: ‘Golden Sprintgirl’ Rani Rosius zit haar idool Kim Gevaert op de hielen

Jeroen De Pauw14 mei 2022

De sprintnummers in de atletiek: ons land heeft er tussen alle Caraïbische en Amerikaanse landen…

Waarom de kast in de sportwereld nog vaker op slot blijft

17 mei 2022

5 succesverhalen van G-atletes op de Paralympische Spelen

29 april 2022

OPINIE: Boegbeelden zijn cruciaal voor vrouwen die hun trainersdromen willen najagen

6 mei 2022
Pionnières op sociale media
  • Instagram

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste creatieve nieuws van Pionnières.be en ontdek zo boeiende verhalen van vrouwelijke pioniers in de topsport.

Over ons
Over ons

Pionnières, de website over vrouwelijke pioniers in de topsport.

Mail ons: info@pionnieres.be
Contact: 0474135093

Instagram Pionnières

pionnieres.be

Turnster Nina Derwael 🤸🏻‍♀️springt van Turnster Nina Derwael 🤸🏻‍♀️springt van de ene historische prestatie naar de andere. Op 17-jarige leeftijd veroverde ze de eerste gouden EK-medaille voor België. 🇧🇪 Een jaar later pakte ze het eerste Belgische WK-goud aan de brug met ongelijke leggers in Doha (Qatar). 🥇 Afgelopen zomer moest weer een plaatsje worden vrijgemaakt in de geschiedenisboeken want op de Spelen in Tokio zette de turnster een indrukwekkende oefening neer aan haar favoriete onderdeel. 🇯🇵 Derwael keerde terug naar België met een olympische titel op zak.

De turnster is amper 22 jaar, maar kan toch al terugblikken op een mooie carrière. Lees nog meer over haar fenomenale loopbaan via link in bio.

✍🏻 @amber_de_pau
De vorige Olympische Spelen in Tokio 🗼lijken no De vorige Olympische Spelen in Tokio 🗼lijken nog maar net afgelopen of de volgende staan al zachtjes op de deur te kloppen. Over twee jaar strijkt het grootste sportevenement neer in Parijs ✨. Een hele delegatie aan jonge talenten maakt van @paris2024 hun eerste grote doel. 

👉🏻 Ontdek via link in bio 12 Belgische atletes in 12 verschillende sporten die in de Franse hoofdstad op jacht gaan naar olympische glorie. 🥇🥈🥉

✍🏻 @jeroen.dp
📸 Nicolas Michaud (CC BY-NC-ND 2.0)
“Alles kwam vanuit een frustratie. Ik was echt e “Alles kwam vanuit een frustratie. Ik was echt een gefrustreerde student. 👩🏼‍🎓 Ik wou het toen echt anders.” Het zijn de woorden van Frédérique Neys. Al tijdens haar jeugdjaren ontstond een drive 🔥 om de wereld te veranderen. Na een topsportcarrière in het hamerslingeren en bobsleeën ❄️, richtte ze als kinesitherapeute @virtus_clinic op, een plek waar ze een onmisbare schakel is voor de allergrootste topsporters 🤼‍♀️ van het land zoals @ninaderwael, @yaninawickmayer en @renee_eykens.

👉🏻 Lees het interview met @frederiqueneys via link in bio

✍🏻 & 📸 @jeroen.dp
Fien Callens is 36 jaar, maar heeft op haar jonge Fien Callens is 36 jaar, maar heeft op haar jonge leeftijd al een knappe carrière in het volleybal achter de rug. Ze staat al drie jaar als trainer-coach aan het sportieve roer van VC Oudegem, waar ze beloond wordt voor haar unieke aanpak. 

👉🏻 Swipe om te ontdekken wat speelster Felice Vanassche en kinesiste Kristien Depluverez te vertellen over de samenwerking met Callens of lees het volledige artikel via link in bio.

✍🏻 @jeroen.dp 
📸 Rudy Pollé & Kristien Depluverez
TOPPIONIERS Delfine Persoon was dicht bij een car TOPPIONIERS

Delfine Persoon was dicht bij een carrière als topjudoka 🥋, maar een pijnlijke rug besliste daar anders over. Persoon legde zich volledig toe op het boksen en dat werpt vandaag nog altijd zijn vruchten af. 🥊 De boksster veroverde verschillende wereldtitels, waaronder de felbegeerde WBC-wereldtitel. De 37-jarige atlete sloeg zich een weg naar de top. 🔝 Persoon is onze Belgische trots wat het boksen betreft.🇧🇪

Wil je meer weten over de carrière van Persoon? Lees het artikel via link in bio. 

✍🏻 @amber_de_pau
Gehinderd worden door menstruatie: het is iets waa Gehinderd worden door menstruatie: het is iets waar bijna elke vrouw mee te maken krijgt, maar toch lijkt er in de sportwereld nog steeds een taboe op te rusten. 🫣 Daarom gaan we in dit onderzoeksverhaal op zoek naar de effecten van menstruatie op sportprestaties🏋🏻‍♀️, of er sprake is van oneerlijke concurrentie en of er binnen de topsportwereld iets tegen te doen valt. 👀

🗣 Doorbreek mee het taboe en lees het verhaal via link in bio.

✍🏻 @jeroen.dp & @amber_de_pau 
📸 @amber_de_pau
Volg ons op Instagram

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.