Heel wat sportlegendes tillen de Belgische vrouwensport naar een hoger niveau. Om deze vrouwen te eren, zetten we elke week een toppionier in de kijker. Boksster Delfine Persoon is de vijfde in dit unieke rijtje. We belichten 5 grote momenten van haar rijke carrière.
De bekendste naam van de Belgische bokswereld is ongetwijfeld die van Delfine Persoon. De 37-jarige boksster knokte zich een weg naar de top. Maar de sport was niet haar eerste liefde. In een andere gevechtssport, judo, kon de atlete ook haar kwaliteiten kwijt. Zo werd ze twee keer Belgisch kampioene en werd ze vierde op de Jeugd Olympische Spelen, maar een pijnlijke rug zorgde ervoor dat ze geen stap meer kon zetten op de tatami. Na een korte tussenstop in de tenniswereld, waar ze haar niet kon uitleven, ontdekte ze haar liefde voor het boksen. En dat bleek de ware te zijn.
1.Eerste Europese titel voor eigen volk
Bij Boxingclub Lichtervelde werkte Persoon aan haar weg naar de top. In 2008 was ze nog amateur, maar in 2009 werd daar verandering in gebracht. Vanaf dan mocht Persoon zich een prof noemen en kon ze meedoen voor de grootste bokstitels ter wereld.
In 2011 liet ze zich voor een eerste keer gelden op een internationaal toernooi waar gestreden werd voor de Europese titel. In Lichtervelde, waar ook haar boksclub gevestigd is, nam Persoon het op tegen de Zwitserse Nicole Boss. Voor eigen volk gooide ze alles in de strijd om haar eerste Europese titel te pakken.
In de categorie van de lichtgewichten liet Persoon haar Zwitserse tegenstander al de hoeken van de boksring zien. Boss was niet opgewassen tegen onze landgenote en moest dan ook het onderspit delven. Persoon pakte haar eerste EBU-gordel (EBU: Europese Boks Unie), maar de boksster was kritisch. “Nog te veel fouten gemaakt. Ik vond mezelf aanvankelijk niet super”, zei ze in de krant, Het Laatste Nieuws. Er rustte wat druk op de schouders van Persoon om in eigen land voor tal van supporters te kampen om de EBU-titel.
Op korte tijd veroverde Persoon ook nog eens de gordels van WIBF (Women’s International Boxing Federation), IBF (International Boxing Federation) en WIBA (Women’s International Boxing Association). In 2014 maakte ze de droom waar die iedere boksster koestert.
2. Persoon pakt felbegeerde WBC-titel
Persoon was intussen vijf jaar prof en had de eer om in eigen land voor de belangrijkste en meest prestigieuze titel te strijden. Welke boksster droomt nu niet van de WBC-gordel, de titel van de belangrijkste boksbond ter wereld? Maar daar moest uiteraard om gevochten worden.
De Argentijnse Erica Farias, zakte af naar het West-Vlaamse Zwevezele om het op 20 april 2014 op te nemen tegen onze landgenote. Enkel de WBC-wereldtitel ontbrak nog op het palmares van Persoon. Ze was ook de eerste Belgische die bokste voor die grote titel in de gevechtsport.
De winnares van het WBC-titelgevecht werd uitgemaakt op basis van de punten van de jury. Na tien ronden werden die punten bekendgemaakt. 92-96, 92-96 en 93-96, dat waren de punten van de jury. Eerst werd gedacht dat die punten dus in het voordeel waren van de toenmalige wereldkampioene Farias, maar de eerste punten die werden voorgelezen, waren die van de Argentijnse. De scheidsrechters stak vervolgens de arm van Persoon de lucht in en dat was het gebaar dat de geschiedenisboeken indook. Persoon werd de eerste Belgische die de WBC-gordel aan haar prijzenkast mocht toevoegen. De wereldtitel die de World Boxing Council toekent, is nog steeds de mooiste van alle boksbonden.
De wereldtitel van Persoon ging niet onopgemerkt voorbij. Ook in Laken had iemand de bokswedstrijd gevolgd. Op 28 april 2014 werd Persoon ontvangen in het Koninklijk Paleis in Brussel door niemand minder dan koning Filip. Van de boksring naar het Koninklijk Paleis, het is niet voor iedereen weggelegd.
3. Het titanenduel: ongeslagen Katie Taylor vs WBC-kampioene Delfine Persoon
Op 2 juni 2019 stond er een kamp op het programma die zowel Persoon als veel van haar landgenoten nog lang zullen herinneren. Ze nam het op tegen de nog ongeslagen Katie Taylor. In het hart van de sportwereld, Madison Square Garden in New York, stonden de 4 mooiste wereldtitels op het spel in de categorie lichtgewichten. De Ierse Taylor was toen WBA-, WBO– en IBF-kampioene. Persoon had de meest prestigieuze WBC-gordel in handen. Als ze zou verliezen was ze die kwijt aan Taylor, maar als ze won voegde ze ook nog de drie andere toe aan haar erelijst.
Nog voor de twee tegenover elkaar stonden in de boksringen, daagden ze elkaar al uit. Op 31 mei kwamen ze nog samen om zich te wegen en daarna keken ze elkaar, zoals gewoonlijk voor een bokswedstrijd, diep in de ogen.
Persoon had op dat moment, voor de titelstrijd tegen Taylor, nog maar een keer verloren in 44 wedstrijden. In 2010 verloor ze het laatst. Op 2 juni was het zo ver. Om 2.45 u ’s nachts wandelde Persoon Madison Square Garden binnen. Daarna volgde het titanenduel met Katie Taylor.
Het gevecht tussen Persoon en Taylor duurde tien rondes. Het publiek in New York zat op het puntje van zijn stoel, want de beslissing lag in handen van de jury. Het zou hoe dan ook enorm nipt worden, want het was een echte nek-aan-nekrace. Het oordeel van de jury klonk dan ook niet als muziek in de oren van Persoon en haar Belgische supporters. 96-94, 96-94 en 95-95, dat waren de punten van de jury in het voordeel van Taylor. Persoon was het oneens met de punten en ook vanuit Belgische hoek kwam er veel reactie. Persoon verdiende meer, veel meer. Het scheelde niet veel, maar Persoon moest haar WBC-titel afstaan aan de Ierse. Een emotionele Persoon verliet Madison Square Garden met tranen van teleurstelling. Er werd geschreeuwd om een rematch.
Bekijk hier de WBC-titelwedstrijd tussen Delfine Persoon en Katie Taylor
4. Persoon wil olympische droom waarmaken
Op 10 december raakte bekend dat Persoon het roer omgooide en resoluut wou gaan voor een deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Een olympische titel ontbrak nog op haar lijstje.
Om deel te nemen aan de kwalificatietoernooien moest Persoon wel afstappen van haar profstatuut, want enkel amateurs mochten deelnemen aan de Spelen. Het was een nieuwe uitdaging voor onze landgenote en die kans wou ze met twee handen grijpen. Daarvoor moest ze wel haar rematch met Katie Taylor laten schieten. Na haar olympisch avontuur kon het wel nog gebeuren, maar dat was even wachten. Het eerste kwalificatietoernooi was in Londen in maart 2020 en het tweede in Parijs in mei.
Eerst leek Persoon haar eerste kwalificatietoernooi in Londen niet te halen vanwege een nekhernia, maar de boksster stond er toch. Maar haar eerste toernooi voor een olympisch ticket was geen succes. De Griekse Nikoleta Pita versloeg de voormalige WBC-kampioene. Het toernooi van Parijs werd uitgesteld naar 2021 vanwege de coronacrisis, maar toen het moment was aangebroken werd het kwalificatietoernooi geschrapt. Zo had Persoon geen kans meer om zich te kwalificeren voor de Spelen waar ze van droomde.
Zelfs Linde Merckpoel incasseerde enkele slagen van Delfine Persoon
5. 37-jarige Persoon klopt WBC-vicewereldkampioene in Abu Dhabi
Op 28 april kwam het nieuws dat Persoon, ondertussen weer profboksster, het in Dubai zou opnemen tegen de Française Elhem Mekhaled op een internationaal toernooi. Uiteindelijk werd de bokswedstrijd twee keer uitgesteld, maar op 21 mei stond Persoon oog in oog met Mekhaled in Abu Dhabi.
LEES OOK: 5 vragen aan basketballiefhebster Linde Merckpoel: “De Belgian Cats kunnen iedereen inspireren”
Na tien rondes riep de jury Persoon uit tot winnares van het kamp tegen de WBC-vicewereldkampioene. De arm van onze landgenote werd in Abu Dhabi de lucht in gestoken tot grote vreugde van Persoon zelf. Ze nam de WBC Silver-titel van Mekhaled over. Ze hoopt om het op te nemen tegen de WBC-wereldkampioene in de categorie supervedergewichten, Alicia Baumgarter om zo nog een wereldtitel toe te voegen aan haar indrukwekkende palmares. Of die er nu komt of niet, Persoon bewijst op 37-jarige leeftijd dat ze nog steeds tot de grootste namen van de bokswereld behoort.
WBC: World Boxing Council
WBO: World Boxing Organization
WBA: World Boxing Association
IBF: International Boxing Federation