De sprintnummers in de atletiek: ons land heeft er tussen alle Caraïbische en Amerikaanse landen in als zowat enig Europees land een status. Maar wie de voorbije decennia aan de sprint dacht, kwam altijd bij dezelfde naam uit: Kim Gevaert. Nadien bleef het ijzingwekkend stil. Tot nu. Met Rani Rosius verschijnt een nieuw sprinttalent aan de horizon.
Gevaert is de Belgische koningin van de sprint: 27 Belgische titels, vijf gouden medailles op verschillende EK’s, goud op de Olympische Spelen van 2008 met de 4x100m-estafetteploeg en meermaals winnares van de Gouden Spike en de Vlaamse Reus. Het lijstje is eindeloos. Na een indrukwekkende carrière maakte de intussen 44-jarige Leuvense vorige week haar debuut als meetingdirecteur van de Allianz Memorial Van Damme. Na de generatie-Gevaert werd het plots heel stil langs Belgische zijde op de korte nummers. Heel stil.
LEES OOK: Op jacht naar goud: deze 12 Belgische atletes maken van Parijs 2024 hun eerste grote doel
Maar nu leeft de Belgische atletiek op hoop. Zie je dezer dagen ergens promotie voor atletiek, dan zie je sprintbelofte Rani Rosius. Met haar kamerbrede glimlach is ze het nieuwe uithangbord van een jonge maar talentvolle Belgische sprintgeneratie. De ‘Golden Girl’ is met haar 22 levensjaren precies de helft zo jong als haar grote voorbeeld Kim Gevaert.
Rosius’ haar tijden gaan met zevenmijlslaarzen vooruit. Op de 100 meter was enkel Gevaert ooit sneller. Niet slecht voor een pas 22-jarige. Als we deze onderstaande vergelijking mogen geloven dan gaat Rosius een gouden toekomst tegemoet. Ze wordt nu al de ‘nieuwe Kim Gevaert’ genoemd en dat zou wel eens kunnen kloppen. Gevaert blijft de Belgische sprintkoningin, maar de nieuwe prinses is eindelijk opgestaan. Oordeel vooral zelf.
Foto’s: © Johnny De Ceulaerde