• Homepage
  • Toppioniers
  • In de kijker
    • De pioniers van morgen
    • Hoe is het nog met
  • Onmisbare schakels
  • Stories
    • Achtergrondverhalen
  • Opinies
  • Over ons
    • Contact
  • Atletiek
  • Gevechtsport
  • Motorsport
  • Racketsporten
  • Voetbal
  • Wielrennen
  • Wintersport
  • Zaalsport
  • Zwemmen
Trending

Turnster Nina Derwael springt van de ene historische prestatie naar de andere

2 juni 2022

Voormalig bobsleester Frédérique Neys maakt als kinesitherapeute het verschil voor de topatleten van nu: “Vanuit mijn blessures zijn mijn talenten van vandaag ontstaan”

1 juni 2022

De entourage van volleybalcoach van het jaar Fien Callens: “Ze wil VC Oudegem echt naar de top sturen”

29 mei 2022
Instagram
Pionnières.be
  • Homepage
  • Toppioniers
  • In de kijker
    • De pioniers van morgen
    • Hoe is het nog met
  • Onmisbare schakels
  • Stories
    • Achtergrondverhalen
  • Opinies
  • Over ons
    • Contact
Pionnières.be
Home»Opinies»OPINIE: Boegbeelden zijn cruciaal voor vrouwen die hun trainersdromen willen najagen
Opinies

OPINIE: Boegbeelden zijn cruciaal voor vrouwen die hun trainersdromen willen najagen

6 mei 202261 Views6 Mins Read
Deel
Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Reddit Email

Zoek naar een vrouwelijke coach in de Scooore Super League (eerste klasse van het vrouwenvoetbal in België) en je zal er maar één vinden. Voormalig Red Flame Aline Zeler is sinds het begin van dit seizoen coach van de vrouwenploeg van Charleroi. In de Jupiler Pro League zorgde nog geen enkele trainster in de geschiedenis voor een primeur. In Vlaanderen waren er volgens cijfers van Voetbal Vlaanderen in 2020 19.940 voetbaltrainers in België. Vorig jaar waren er 803 vrouwelijke trainsters van ploegen over alle leeftijdscategorieën heen. Dat is te weinig wat mij betreft. Mijn twee vrouwelijke voetbaltrainers bewijzen dat ze niet onder moeten doen voor mannelijke coaches.

Sinds het begin van afgelopen voetbalseizoen maakten Katoo Hemeleers en Hélène Vanderhaegen bekend dat ze het roer van de damesploeg van KV Tervuren-Duisburg overnamen. Een mannelijke trainer was verleden tijd voor de Tervuurse voetbalploeg. De twee trainsters werden positief onthaald en mij viel het op dat het de twee enigste vrouwelijke voetbaltrainers waren, naast Aline Zeler, die ik ken.

Vaandeldraagsters zijn broodnodig

Aline Zeler is een godsgeschenk voor de Belgische sportwereld, maar wordt niet op de juiste manier uitgepakt. Zo’n vaandeldraagster kan een inspiratiebron zijn voor vele vrouwen die hun trainersdromen willen najagen, maar haar naam wordt zelden genoemd. Terwijl ze wel een voormalig voetbalster is met 110 interlands. Als Kevin De Bruyne of Dries Mertens ergens zouden aangesteld worden als trainers, zou de voorpagina volstaan. Waarom kan die aandacht niet gelijk verdeeld worden? Op dat vlak is er nog heel wat werk aan de winkel, maar Zeler toont tenminste dat het kan om trainster te zijn.

🖊 Le Sporting de Charleroi et @AlineZeler ont trouvé un accord concernant la prise en charge de notre équipe de @scooore_sl dès la saison 21/22 😃

▶️ https://t.co/xfFbvn4MIE#RCSC #SuperLeague #BienvenueAline pic.twitter.com/hjROFgTAKc

— Royal Charleroi Sporting Club (@SportCharleroi) April 14, 2021

Vertrouwenspersoon

En dat doen mijn twee voetbaltrainsters ook. Het is een van mijn betere trainerservaringen gedurende mijn amateuristische voetbalcarrière. Ze pakken hun trainingen professioneel aan met de nodige voorbereidingen. Tijdens de trainingen zijn ze kordaat, maar toch altijd behulpzaam. Ze zijn allesbehalve voetballeken, want voor elke match krijgen we nog de juiste tactieken en posities mee. Ik merkte zelf geen verschil met de tactiekbespreking van een mannelijke coach. Als je een passie hebt voor sport dan leg je jou daar helemaal op toe, ongeacht geslacht.

“Ik merk dat speelsters het makkelijker vinden om naar me toe te komen”

Katoo Hemeleers (Trainster KV Tervuren-Duisburg vrouwenploeg)

Toch is er een groot verschil vast te stellen. Vrouwelijke coaches verbreken de drempels voor speelsters om het te hebben over mentale of fysieke problemen. “Ik merk dat speelsters het gemakkelijker vinden om naar me toe te komen en te vertellen wat er met hen aan de hand is. Ook op mentaal vlak. Stel dat er een mannelijke coach was, dan hadden ze minder snel tegen hem gezegd wat er speelde”, vertelt Katoo Hemeleers en daar ben ik het volledig mee eens. Vrouwelijke coaches worden in de ploeg gezien als een vertrouwenspersoon. Als er iets met je is, zoals problemen door menstruatie, kan je sneller op begrip rekenen omdat dat voor hen niets nieuw is. Uiteraard is het niet zo dat mannen hier helemaal niet over kunnen spreken met hun speelsters, maar je merkt op dat het voor vrouwen soms nog lastig is om over zulke onderwerpen met hun coach te spreken.

LEES OOK: Menstruatie in de topsport: effecten van het ultieme taboe onder de loep genomen

Trainersdiploma

Tegenwoordig vragen clubs aan hun trainers om een trainersdiploma op zak te hebben. Daar kan ik me in vinden, maar dat neemt niet weg dat dit voor sommige mensen een struikelblok kan zijn. Daar komt meer bij kijken dan je zou denken. Bij zo’n opleiding hoort studeren, na een zware werkdag nog tot in de late uurtjes les volgen en ten slotte een examen afleggen. Eens je dat diploma op zak hebt, moet je licentiepunten behalen om het diploma niet te verliezen. Dat betekent nog meer cursussen waar een prijskaartje aan vasthangt waar de club niet altijd voor staat te springen om financieel tussen te komen. Voor mensen met een voetbalpassie, kan dit een enorme struikelblok zijn waardoor ze afhaken. 

“Dames voelen zich niet altijd gevat door de inhouden in de trainersopleidingen omdat het meestal een mannelijk beeld is dat daar wordt opgeworpen”

Nand De Klerck (Voetbal Vlaanderen)

Geef eerst de trainsters een kans en kom dan op de proppen met een trainerscursus die ook nog eens op hun lijf is geschreven. “Dames voelen zich niet altijd gevat door de inhouden in de trainersopleidingen omdat het meestal een mannelijk beeld is dat daar wordt opgeworpen. Bijvoorbeeld ook een mannelijke trainer die alles aan het uitleggen is”, vertelde persverantwoordelijke Nand De Klerck van Voetbal Vlaanderen in een interview met VRT NWS. Representatie is heel belangrijk, ook in de trainersopleidingen.

Webinar als ideale startpunt

In maart 2021 organiseerden Voetbal Vlaanderen, de KBVB en ACFF een webinar gericht op het aantrekken van vrouwelijke trainers. Zo’n webinar gericht op trainsters of vrouwen die ervan dromen om coach te worden, is het ideale startpunt, maar hopelijk houden ze het niet bij die ene infosessie in maart 2021. Dan slaan ze de bal mis. 

LEES OOK: OPINIE: Gelijk strijdtoneel voor mannen en vrouwen? Dat kan blijkbaar alleen als sport op een winters sneeuwtapijt beoefend wordt

De Klerck vertelde aan VRT NWS dat ze tegen 2024 het aantal vrouwelijke trainers willen verdubbelen. Dat is een mooi begin, maar dan zullen ze alles uit de kast moeten halen om ervoor te zorgen dat vrouwen ook echt de stap zetten naar een ploeg om aan de slag te gaan als trainster. Zoals meer vrouwen warm maken om een cursus te volgen die dan ook nog eens gegeven wordt door een vrouw of meer vrouwelijke trainers in de verf zetten. 

Vrouwelijke bondscoach

Toch zien we dat de Belgische voetbalbond meer en meer zijn schouders zet onder de gelijke behandeling van de Rode Duivels en de Red Flames. Net zoals de mannelijke voetballers krijgen de vrouwen voor het komende Europese kampioenschap een eigen tenue. Normaal nemen zij de shirts van de mannen over, maar nu is dat anders. Wat de trainersfuncties betreft, krijgen de Red Flames, net zoals hun mannelijke collega’s, de kans om via een verkorte cursus het UEFA A-diploma te behalen. Dat is al een mooie stap naar meer vrouwelijke coaches in België. Stel je voor dat profvoetbalster Tessa Wullaert later bondscoach van de Belgische vrouwenploeg kan worden? Dan gaan er nog veel vrouwelijke trainsters volgen. Als zo’n belangrijke trainersfuncties zouden kunnen ingevuld worden door vrouwen is er meer sprake van representatie en kan dat het een extra duw in de rug geven van vrouwen die ook hun trainersdroom willen najagen.

Het vrouwenvoetbal krijgt steeds meer aandacht en dat kan alleen maar positief onthaald worden. Maar dan nog staan de cijfers van de hoeveelheid vrouwelijke trainers in schril contrast met die van de kwantiteit van mannelijke coaches. Vrouwen maken in België 4,4% uit van de actieve trainsters en dat getal moet naar omhoog. Meer trainsters in de Super League en een vrouwelijke bondscoach, zoals in Duitsland, zou in België ook wonderen kunnen verrichten. Ik ben er zeker van dat we in dit land over een arsenaal aan goeie trainsters kunnen beschikken, maar dan moet er meer ingezet worden op representatie in trainerscursussen en in de media.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Aline Zeler (@aline_zeler)

Foto: © Amber De Pau

Share. Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn Reddit Email
Amber De Pau

Gerelateerde berichten

Toppioniers

Turnster Nina Derwael springt van de ene historische prestatie naar de andere

2 juni 2022
Onmisbare schakels

Voormalig bobsleester Frédérique Neys maakt als kinesitherapeute het verschil voor de topatleten van nu: “Vanuit mijn blessures zijn mijn talenten van vandaag ontstaan”

1 juni 2022
Onmisbare schakels

De entourage van volleybalcoach van het jaar Fien Callens: “Ze wil VC Oudegem echt naar de top sturen”

29 mei 2022
Toppioniers

Boksster Delfine Persoon sloeg zich een weg naar de top

29 mei 2022
De pioniers van morgen

Op jacht naar goud: deze 12 Belgische atletes maken van Parijs 2024 hun eerste grote doel

28 mei 2022
Achtergrondverhalen

Menstruatie in de topsport: effecten van het ultieme taboe onder de loep genomen

28 mei 2022
Lees ook
Hoe is het nog met

Sportvrouw van de Eeuw Ingrid Berghmans blikt terug op haar carrière als topjudoka

Jeroen De Pauw4 mei 2022

Zes keer wereldkampioen, zeven keer Europees kampioen, olympisch goud en een ontelbaar arsenaal aan Belgische…

Hoe is het nu nog met Ingrid Berghmans en wat zijn haar toekomstplannen?

6 mei 2022

Waarom de kast in de sportwereld nog vaker op slot blijft

17 mei 2022

Boksster Delfine Persoon sloeg zich een weg naar de top

29 mei 2022
Pionnières op sociale media
  • Instagram

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste creatieve nieuws van Pionnières.be en ontdek zo boeiende verhalen van vrouwelijke pioniers in de topsport.

Over ons
Over ons

Pionnières, de website over vrouwelijke pioniers in de topsport.

Mail ons: info@pionnieres.be
Contact: 0474135093

Instagram Pionnières

pionnieres.be

Turnster Nina Derwael 🤸🏻‍♀️springt van Turnster Nina Derwael 🤸🏻‍♀️springt van de ene historische prestatie naar de andere. Op 17-jarige leeftijd veroverde ze de eerste gouden EK-medaille voor België. 🇧🇪 Een jaar later pakte ze het eerste Belgische WK-goud aan de brug met ongelijke leggers in Doha (Qatar). 🥇 Afgelopen zomer moest weer een plaatsje worden vrijgemaakt in de geschiedenisboeken want op de Spelen in Tokio zette de turnster een indrukwekkende oefening neer aan haar favoriete onderdeel. 🇯🇵 Derwael keerde terug naar België met een olympische titel op zak.

De turnster is amper 22 jaar, maar kan toch al terugblikken op een mooie carrière. Lees nog meer over haar fenomenale loopbaan via link in bio.

✍🏻 @amber_de_pau
De vorige Olympische Spelen in Tokio 🗼lijken no De vorige Olympische Spelen in Tokio 🗼lijken nog maar net afgelopen of de volgende staan al zachtjes op de deur te kloppen. Over twee jaar strijkt het grootste sportevenement neer in Parijs ✨. Een hele delegatie aan jonge talenten maakt van @paris2024 hun eerste grote doel. 

👉🏻 Ontdek via link in bio 12 Belgische atletes in 12 verschillende sporten die in de Franse hoofdstad op jacht gaan naar olympische glorie. 🥇🥈🥉

✍🏻 @jeroen.dp
📸 Nicolas Michaud (CC BY-NC-ND 2.0)
“Alles kwam vanuit een frustratie. Ik was echt e “Alles kwam vanuit een frustratie. Ik was echt een gefrustreerde student. 👩🏼‍🎓 Ik wou het toen echt anders.” Het zijn de woorden van Frédérique Neys. Al tijdens haar jeugdjaren ontstond een drive 🔥 om de wereld te veranderen. Na een topsportcarrière in het hamerslingeren en bobsleeën ❄️, richtte ze als kinesitherapeute @virtus_clinic op, een plek waar ze een onmisbare schakel is voor de allergrootste topsporters 🤼‍♀️ van het land zoals @ninaderwael, @yaninawickmayer en @renee_eykens.

👉🏻 Lees het interview met @frederiqueneys via link in bio

✍🏻 & 📸 @jeroen.dp
Fien Callens is 36 jaar, maar heeft op haar jonge Fien Callens is 36 jaar, maar heeft op haar jonge leeftijd al een knappe carrière in het volleybal achter de rug. Ze staat al drie jaar als trainer-coach aan het sportieve roer van VC Oudegem, waar ze beloond wordt voor haar unieke aanpak. 

👉🏻 Swipe om te ontdekken wat speelster Felice Vanassche en kinesiste Kristien Depluverez te vertellen over de samenwerking met Callens of lees het volledige artikel via link in bio.

✍🏻 @jeroen.dp 
📸 Rudy Pollé & Kristien Depluverez
TOPPIONIERS Delfine Persoon was dicht bij een car TOPPIONIERS

Delfine Persoon was dicht bij een carrière als topjudoka 🥋, maar een pijnlijke rug besliste daar anders over. Persoon legde zich volledig toe op het boksen en dat werpt vandaag nog altijd zijn vruchten af. 🥊 De boksster veroverde verschillende wereldtitels, waaronder de felbegeerde WBC-wereldtitel. De 37-jarige atlete sloeg zich een weg naar de top. 🔝 Persoon is onze Belgische trots wat het boksen betreft.🇧🇪

Wil je meer weten over de carrière van Persoon? Lees het artikel via link in bio. 

✍🏻 @amber_de_pau
Gehinderd worden door menstruatie: het is iets waa Gehinderd worden door menstruatie: het is iets waar bijna elke vrouw mee te maken krijgt, maar toch lijkt er in de sportwereld nog steeds een taboe op te rusten. 🫣 Daarom gaan we in dit onderzoeksverhaal op zoek naar de effecten van menstruatie op sportprestaties🏋🏻‍♀️, of er sprake is van oneerlijke concurrentie en of er binnen de topsportwereld iets tegen te doen valt. 👀

🗣 Doorbreek mee het taboe en lees het verhaal via link in bio.

✍🏻 @jeroen.dp & @amber_de_pau 
📸 @amber_de_pau
Volg ons op Instagram

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.